Hoe kan ik een btw-id aanvragen?

Een btw-id aanvragen kan op twee manieren: via de Kamer van Koophandel of direct bij de Belastingdienst.

📍 Hoe je een btw-id aanvraagt bij de Kamer van Koophandel:

Wanneer jouw eenmanszaak staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, ontvang je niet alleen een btw-id, maar ook een KvK-nummer. Bovendien ben je dan officieel ingeschreven in het handelsregister. In sommige gevallen is het verplicht om je in te schrijven bij de KvK.

Wil je weten wat de concrete verschillen zijn tussen werken met een KvK registratie en enkel een btw-id? Lees dit artikel, wij helpen je verder!

Volg de stappen om jezelf aan te vragen bij de KvK:

Stap 1 | Ga naar de website van de KvK en klik op inschrijven

Stap 2 | Kies als rechtsvorm: eenmanszaak.

Stap 3 | Vul het digitale inschrijfformulier in.

Stap 4 | Plan een afspraak bij de dichtstbijzijnde vestiging

Stap 5 | Voltooi de inschrijving.

Stap 6 | Wanneer je alles hebt voltooid ben je officieel een zzp'er!

Let wel op dat de inschrijving bij de KvK eenmalig €75 bedraagt.

📍 Hoe je een btw-id aanvraagt bij de Belastingdienst (opgaaf startende onderneming):

Om een btw-id aan te vragen dien je het formulier “Opgaaf Startende Onderneming” in te vullen. Let wel op dat de aanvraag via de post verstuurd moet worden. Binnen twee tot vier weken zul je je btw-id ontvangen en kan je aan de slag als flexwerker bij Level.works